Materialen

Waar is mijn kleding van gemaakt?

 1. Katoen
  Katoen is een natuurlijke stof die je overal ziet: ondergoed, nachtmode en bh’s.

Plus: draagt prettig, neemt veel vocht op, en wit katoen kan zelfs op 95 graden gewassen worden.
Min: kreukt flink en heeft dus een strijkbeurt nodig. Ook kan de kleur vervagen. Dit is overigens afhankelijk van de kwaliteit van de verf.

 1. Wol
  Wol is afkomstig van de vacht van schapen. Het is een echt wintermateriaal voor bijvoorbeeld sjaals, truien en vesten, maar ook voor warm ondergoed.

Plus: is warm, zacht, zeer vochtvasthoudend en reinigt zichzelf. Hang een gedragen trui in een vochtige ruimte, bijvoorbeeld de douche, en de stofdeeltjes laten vanzelf los.
Min: krimpt snel. Alleen met de hand of op het wolwasprogramma wassen.

 1. Viscose / Modal
  Viscose/modal is de kunstmatige variant van katoen, het is wel van een natuurlijk product, boomschors, gemaakt. Je ziet het veel in nachtmode en hemdjes.

Plus: net als katoen is viscose goed vochtabsorberend en prettig draagbaar, voelt erg zacht.
Min: is vrij slap van structuur.

 1. Acryl
  Acryl is een synthetische wolvervanger en wordt veel gebruikt in sokken, sjaals en truien. Ook zomerse, losvallende cocooning truien kunnen van acryl zijn.

Plus: is, net als wol, heerlijk warm. Maar kan wel op 30 of 40 graden gewassen worden.
Min: pilt snel.

 1. Polyester
  Polyester wordt als synthetische stof veel gebruikt in naadloos ondergoed, lingerie en badmode. 100 procent polyester komt wel voor, maar meestal wordt de stof gemengd. Bijvoorbeeld met katoen, elastan.

Plus: is sterk, strijkvrij en vormvast.
Min: 100 procent polyester neemt geen vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. 

 1. Nylon
  Nylon is de merknaam van de synthetische stof polyamide en wordt vooral op de huid gedragen. Denk aan bh´s en panty´s.

Plus: is sterk, vormvast en kreukt niet.
Min: neemt geen vocht op en kan daarom zweterig aanvoelen.

 1. Elasthaan
  Elasthaan is een rekbaar, synthetisch rubber. Een hulpstof waarvan vaak een paar procent aan een ander materiaal wordt toegevoegd. 

Plus: draagt zeer comfortabel. Daarom bestaat ondergoed vaak uit 95% katoen en 5% elastaan, hierdoor blijft het beter in model en sluit mooier aan.
Min: kan niet in de droger, want dan gaat de rek eruit.

 1. 8. Bamboe
  Bamboe is een katoenvervanger en wordt op dezelfde manier gefabriceerd als viscose. Je vindt het materiaal steeds vaker in bijvoorbeeld ondergoed, sokken en T-shirts.

Plus: is zacht, comfortabel, slijtvast, antibacterieel en absorbeert drie keer meer vocht dan katoen. Dit doordat bamboe microgaatjes bevat.
Min: net als viscose is bamboe vrij slap van structuur.

9.Tencel / Lyocell

Tencel is de merknaam van de vezel lyocell. De stof is gemaakt van hout, in de meeste gevallen van Eucalyptusbomen. De stof is stug als het nat is, maar wordt zacht, comfortabel, sterk en soepel als het opdroogt. Semi-synthetische materialen zoals deze hebben een natuurlijke bron, maar hebben een process nodig om het om te zetten naar een vezel welke gebruikt kan worden voor kleding. Het wordt vaak gebrukt in nachtmode maar ook in sport of dry-fit ondergoed.

Plus: Het is sterk, maar zo zacht als linnen. Het is water absorberend, meer nog dan katoen. Het droogt daarentegen veel sneller. Het ventileert goed, dus houdt je in de winter warm en in de zomer koel.Het blijft lekker ruiken; onderzoek toont aan dat bacteriegroei bij synthetische stoffen 2000 keer zo snel gaat als bij Tencel.

Wasvoorschrift